Χάκερ και MacOS

Έγινε ένας διαγωνισμός για χάκερ, που λες, αναγνώστη μου. Εκεί μαζεύτηκαν διάφοροι σκοτεινοί τύποι, έβαλαν και τρία φορητά στην μέση και προσπαθούσαν όλοι μαζί να δείξουν ποιος την έχει μεγαλύτερη την ικανότητα του χακέματος. Τα υποψήφια θύματα ήταν ένα Windows Vista, ένα MacOS X Leopard και ένα Ubuntu Linux μηχάνημα. Λέω μόνο τα λειτουργικά, γιατί το λειτουργικό παίζει ρόλο, το hardware είναι ασύνηθες να δώσει exploits.
Ο διαγωνισμός είχε τρεις φάσεις. Στην πρώτη οι επιθέσεις θα επικεντρωνόντουσαν και θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τρύπες του λειτουργικού, των drivers και του network stack (πώς το μεταφράζεις αυτό, αλήθεια;). Εκεί δεν έπεσε κανένα. Την δεύτερη μέρα οι επιθέσεις διευρύνθηκαν σε εφαρμογές για web surfing, mail και γενικά κοινές εφαρμογές του λειτουργικού, ενώ την τρίτη μέρα οι επιθέσεις μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και εφαρμογές τρίτων.
Η φάση έγινε την δεύτερη μέρα, όπου έπεσε το πρώτο μηχάνημα. Τα Vista σκέφτεσαι, υποψιασμένε αναγνώστη μου. Ε, πρέπει να αναθεωρήσεις. Το MacBook Air με Leopard και Safari έπεσε, μέσα σε δύο λεπτά. Ο τύπος βρήκε ένα exploit με το οποίο ένα απλό κλικ σε ένα ειδικά διαμορφωμένο link μέσα από τον Safari μπορούσε να δώσει πρόσβαση μέσω telnet στον επιτιθέμενο. Την τρίτη μέρα έπεσε και το Vista, χρησιμοποιώντας ένα κενό ασφάλειας του Adobe Flash. Το μόνο που έμεινε ανέπαφο ήταν το Linux μηχάνημα.

Μα καλά ρε, τα Mac δεν είναι ασφαλή; Τί μας τσαμπουνάτε τόσο καιρό ότι δεν έχουν ιούς, ότι είναι βράχοι σταθερότητας και ασφάλειας.
Χαλάρωσε αναγνώστη μου, χαλάρωσε. Πρώτον, κανένα λειτουργικό σύστημα, καμμία εφαρμογή δεν είναι 100% ασφαλής. Από τη στιγμή που ο κώδικας ξεφεύγει από το “hello world”, είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει bugs που κάποιος θα μπορέσει να βρει και να εκμεταλλευτεί. Ο μόνος ασφαλής υπολογιστής είναι αυτός που είναι κλεισμένος σε ένα χρηματοκιβώτιο μερικά χιλιόμετρα μέσα στην γη, χωρίς σύνδεση με τον έξω κόσμο και είναι κλειστός.
Στο δια ταύτα τώρα. Το MacOS έσπασε σε 2 λεπτά. Καλά, δύο λεπτά είναι εντελώς κινηματογραφικό. -“Πρέπει να μπούμε στα κεντρικά της NSA για να πάρουμε τα αρχεία”. -“Δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσω”. (κλικετικλίκετικλικ κλακ) “Εντάξει, είμαστε μέσα”. Το exploit ο τυπάς το είχε έτοιμο, απλά το έβγαλε εκείνη τη στιγμή στον αέρα. Big deal. Είχε ανακοινώσει άλλωστε και η Secunia δύο κενά ασφάλειας για τον Safari δυο μέρες πριν.
Το γεγονός παρ’όλ’αυτά, παραμένει. Τα Windows είναι τρύπια ωσάν σουρωτήριον. Τα XP έχουν τρύπες από το 2003, τα οποία η Microsoft έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διορθώσει. Έτσι ρε παιδί μου, δεν τις κλείνει, τέλος. Πώς θα πουλήσουν τα αντιβάιρους και τα τείχη προστασίας και τα προφυλακτικά και δεν ξέρω γω τί άλλο. Υπάρχουν άλλωστε κάτι δεκάδες χιλιάδες ιοί, σκουλήκια, δούρειοι και malwares για τα Windows. Θυμηθείτε τον Blaster, όπου αρκούσε να συνδεθείς στο Internet, χωρίς να κάνεις τίποτα παραπάνω. Σε δυό λεπτάκια τον είχες κολλήσει και πήγαινες για βρούβες. Ξαφνικά με ένα διαγωνισμό βούιξε το Internet “οι Mac είναι τρύπιοι”, “το Safari είναι τρύπιο”. Macάδες, χαλαρώστε, ηρεμήστε, αράξτε στα κυβικά σας. Ούτε antivirus χρειάζεται ούτε τίποτα. Είμαστε μια χαρά. Όταν θα γίνει κάτι πραγματικά σοβαρό που να καθιστά το MacOS ανασφαλές, θα το γράψει μέχρι κι η Α1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.